Wereldwijde levering
Gratis verzending binnen Nederland

Wat is een goede watchwinder?

Geplaatst op 7 mei 2023 om 07:24 uur

In dit artikel schrijven we over de belangrijkste horlogeaccessoire voor automatische horloges. De watchwinder. Dit apparaat zorgt ervoor dat jouw automatische horloges altijd opgewonden zijn en keurig netjes de juiste tijd weergeven.

Wanneer je één of meerdere automatische horloges hebt dan is de aanschaf van een watchwinder een zeer goede keuze. Omdat een automatisch horloge alleen kan functioneren wanneer deze van de benodigde beweging wordt voorzien, is een watchwinder een absolute uitkomst. Wanneer je je automatische horloge niet draagt loop je namelijk het risico op stilstand van je horloge. Ten eerste wil je natuurlijk dat jouw automatische horloge altijd klaar is voor gebruik en dat je deze niet steeds opnieuw hoeft in te stellen. Daarnaast kan stilstand ook de nauwkeurigheid van de tijdsweergave nadelig beïnvloeden.

Om te voorkomen dat je horloge stil komt te staan wanneer je hem niet om de pols hebt, plaats je deze in een goede watchwinder. Deze verzorgt dan de benodigde beweging en zorgt er hiermee voor dat jouw horloge op de juiste wijze wordt opgewonden. Het is bij de aanschaf van een watchwinder wel van belang te kiezen voor de juiste watchwinder en voor goede kwaliteit. Om hierbij het kaf van het koren te scheiden is het handig je af te vragen waar een goede watchwinder voor jou aan moet voldoen. Om je te helpen bij het maken van een keuze voor een passende watchwinder besteden we daar in dit artikel graag wat meer aandacht aan. Wat is een goede watchwinder?

De voorwaarden voor een goede watchwinder zijn niet voor iedereen hetzelfde. Maar in de basis zijn er wel bepaalde eigenschappen die voor iedere liefhebber en/of verzamelaar van automatische horloges belangrijk zijn. Dat begint natuurlijk met de herkomst van de watchwinder en in de basis een goede motor. Wanneer je kiest voor een bekend merk kun je er van op aan dat je kiest voor een betrouwbare watchwinder. Bovendien zullen de bekende merken alles op alles zetten om hun watchwinders en de daarbij behorende techniek steeds verder te ontwikkelen. Deze merken hebben een stukje innovatie dan ook in het algemeen hoog in het vaandel staan. Merken zoals Benson, Swiss Kubik, Paul Design en Bernard Favre bieden op zowel het gebied van techniek als op het gebied van design en afwerking absolute perfectie. Met een watchwinder van 1 van deze merken weet je dan ook altijd zeker dat je niet bang hoeft te zijn voor stilstand van je automatische horloges.

Benson Compact Single 1.BS

Ook het gebruik van hoogwaardige materialen is een belangrijke voorwaarde voor een watchwinder van kwaliteit. Wanneer er gekozen wordt voor materialen die lang meegaan, kies je dan tenslotte ook voor een duurzame watchwinder. Wat ook van belang is, is dat een watchwinder instelbaar is wat betreft de draairichting en het aantal rotaties per dag. Wanneer een watchwinder de capaciteit heeft om meerdere automatische horloge tegelijk op te winden, is het dan ook nog belangrijk dat de rotoren individueel in te stellen zijn. Daarnaast biedt een goede watchwinder verschillende programma’s. Hiermee kun je ieder horloge precies de juiste wijze van opwinding bieden.

De basis van een goede watchwinder wordt gevormd door een betrouwbare en krachtige motor. Dit kan een Swiss made motor zijn, die wereldwijd bekend staan als het neusje van de zalm. Maar ook hoogwaardige Japanse motoren zijn een solide basis voor een goede watchwinder. Beide soorten motoren zijn betrouwbaar en duurzaam, maar hebben daarnaast ook verschillende andere positieve eigenschappen. Zo zijn ze energiezuinig en daarnaast ook stil in gebruik. Dit zorgt ervoor dat je je watchwinder zonder zorgen bijvoorbeeld op je werkplek of op je slaapkamer kunt plaatsen. Tot slot is het belangrijk dat een goede watchwinder is voorzien van een overwind protectie, die jouw horloges beschermt tegen overwinding

We hebben het nu gehad over een aantal voorwaarden voor een goede watchwinder die voor vrijwel iedere bezitter van automatische horloges gelden. Maar zoals genoemd zijn er ook eigenschappen van een watchwinder die voor de ene liefhebber wel belangrijk zijn en voor de ander wat minder.

Natuurlijk is een goede prijs-/kwaliteitverhouding daarbij wel altijd belangrijk. Zo kan de één de voorkeur hebben voor een watchwinder met een hoge functionaliteit, maar het design minder van belang vinden. Zo’n watchwinder is dan meestal aantrekkelijker geprijsd dan een watchwinder met een exclusief design en een hoge functionaliteit. Op deze manier kun je ook met een minder breed budget een watchwinder van topkwaliteit aanschaffen. Er zijn bovendien merken op de markt die vele mooie extra’s bieden, die voor de echte liefhebber en/of verzamelaar van automatische horloges het gebruikscomfort kunnen verhogen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een extra opbergruimte voor andere sieraden, maar bijvoorbeeld ook aan een ingebouwde LED verlichting. Dit biedt extra mogelijkheden. Zo kun je hiermee je watchwinder niet alleen als een veilige opbergplaats voor je horloge(s) gebruiken, maar deze ook inzetten als display om jouw horloges tentoon te stellen. Met een ingebouwde LED verlichting kun je je horloges tenslotte extra in het zonnetje zetten. Een watchwinder met een deur, biedt jouw horloges extra veiligheid als het aankomt op schadelijke invloeden van buitenaf. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan vuil, stof, condens of bijvoorbeeld kinderhandjes.

Benson Black Series 6.16.MA watchwinder

Wanneer je veiligheid van je horloges hoog in het vaandel hebt staan, zijn er bovendien nog meer mogelijkheden. Wat denk je bijvoorbeeld van een fingerprint slot op jouw watchwinder? Hiermee weet je zeker dat jij de enige bent die bij je horloge kan komen. Een watchwinder aanschaffen die compact is vormgegeven en bovendien functioneert op batterijen, is ook een goede optie als je voor optimale veiligheid gaat. Een watchwinder met deze eigenschappen is namelijk uitermate geschikt voor het plaatsen in een kluis.

We laten je in dit artikel graag kennis maken met een viertal watchwinders, die stuk voor stuk een goede prijs-/kwaliteitverhouding bieden en uiterst betrouwbaar zijn. De eerste watchwinder waar we je in dit kader graag meer over vertellen is van het Nederlandse merk Benson. Benson biedt een brede collectie watchwinders, die zich onderscheidt door de variatie op verschillende gebieden. Zo vind je in de collectie van Benson watchwinders met een diverse capaciteit, maar ook met verschillende motoren (Swiss made en Japans). Ook wat betreft design, prijs en extra functionaliteiten kun je bij Benson alle kanten op. De Benson Compact Single 1.BS watchwinder is een watchwinder uit de collectie van Benson, die geschikt is voor het opwinden van een enkel automatisch horloge. Deze watchwinder is gemaakt van hout en uitgevoerd in de kleur zwart. Daarnaast is dit model compact vormgegeven en kan deze zowel met behulp van een adapter als op batterijen functioneren. Dit zorgt ervoor dat je deze Benson Compact Single 1.BS watchwinder prima in een kluis kunt plaatsen. De basis van de watchwinder wordt gevormd door een Japanse motor, die ervoor zorgt dat ieder type en merk automatisch horloge probleemloos van energie kan worden voorzien. Met behulp van het handige touchscreen, kun je de instellingen wijzigen wat betreft de draairichting en het aantal turns per day. Benson maakt daarnaast gebruik van speciale flexibele horlogehouders. Je kunt hierdoor vrijwel ieder formaat horloge gemakkelijk in de Benson Compact Single 1.BS watchwinder plaatsen. Tot slot beschik je met deze watchwinder over de programma’s CW, CC en Alt en een overwind protectie.

Een tweede watchwinder die wat ons betreft zeker je aandacht verdient, is eveneens van het merk Benson. De Benson Swiss Series Double 2.20 Black biedt de capaciteit voor het opwinden van 2 automatische horloges tegelijk en is daarmee uitermate geschikt wanneer je 2 of 3 automatische horloges in het bezit hebt. De watchwinder is gemaakt van hout en uitgevoerd in de kleur zwart. De Benson Swiss Series watchwinders zijn allen voorzien van een Swiss made motor en worden in zijn geheel in Nederland geassembleerd, zo ook dit specifieke model. De watchwinder is daarnaast voorzien van een speciaal veiligheidssysteem. Deze zorgt ervoor dat de motor ontkoppelt wanneer er een horloge wordt geplaatst of juist verwijderd. Het LCD scherm zorgt voor een handige en eenvoudige wijze van instellen van deze Benson Swiss Series Double 2.20 Black watchwinder. Je kunt zo de rotoren individueel instellen wat betreft de draairichting en het aantal rotaties per dag. Ook deze Benson watchwinder is voorzien van flexibele horlogehouders en geschikt voor ieder type en merk automatisch horloge. De energievoorziening van de watchwinder verloopt middels netstroom, maar het is ook mogelijk deze te gebruiken met behulp van batterijen. De Benson Swiss Series Double 2.20 Black is voorzien van een ingebouwde LED verlichting, waarmee je jouw horloges op ieder moment van de dag goed kunt bekijken. Het glazen deurtje zorgt ervoor dat je horloges beschermd zijn tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Deze Benson Swiss Series Double 2.20 Black watchwinder biedt de programma’s CW, CC en Alt en uiteraard een overwind protectie.

De derde watchwinder uit het rijtje, is de Benson Black Series Pro 16.19.CF. Deze watchwinder is speciaal geschikt voor de echte verzamelaar en biedt ruimte voor maar liefst 16 horloges. Daarnaast beschik je met deze watchwinder ook over een extra opbergruimte in de vorm van een ingebouwde lade, die ruimte biedt voor nog eens 12 horloges. Uiteraard kun je deze ruimte ook benutten voor het opbergen van andere sieraden of bijvoorbeeld manchetknopen. Deze luxe Benson Black Series Pro 16.19.CF watchwinder is met de hand gemaakt van hout en uitgevoerd in de kleur carbon. De watchwinder is voorzien van maar liefst 12 verflagen en een beschermende laklaag, waarbij Benson niets aan het toeval heeft overgelaten. Aan de binnenkant van de watchwinder is deze ingelegd met een speciaal soft velvet, dit zorgt voor een optimale bescherming van jouw horloges tegen beschadiging. De Benson Black Series Pro 16.19.CF watchwinder is afsluitbaar met het deurtje van mineraalglas, dat is voorzien van een slot met sleutel. Het sleutelgat is hierbij keurig weggewerkt. Dit model van Benson is voorzien van Japanse motoren van topkwaliteit, die ieder automatisch horloge probleemloos van de benodigde energie kunnen voorzien. Het handige touchscreen kan worden gebruikt voor het instellen van de watchwinder. Het is daarbij mogelijk dit te doen per rotor afzonderlijk. Dit model biedt tot slot de programma’s CW, CC en Alt, een overwind protectie, USB aansluiting en powerwinding functie. Met deze laatste functionaliteit kun je je horloges in korte tijd van de benodigde energie voorzien.

Last but not least noemen we de Heisse & Söhne Collector watchwinder 70019/17. Dit model is geschikt voor het opwinden van 8 automatische horloges. Deze prachtige watchwinder van het Duitse merk Heisse & Söhne heeft een zeer luxe uitstraling. Dit wordt nog eens benadrukt door de fraaie voet van de watchwinder. De watchwinder is gemaakt van hoogwaardig hout en zowel wat betreft het interieur als het exterieur uitgevoerd in de kleur zwart. Aan de binnenkant is de watchwinder daarbij voorzien van een zachte stof, ter bescherming van je horloges. Bovendien is dit model afsluitbaar met het glazen deurtje. De Heisse & Söhne Collector watchwinder 70019/17 is voorzien van Japanse motoren, die krachtig genoeg zijn voor het opwinden van ieder merk en type automatisch horloge. De bediening van deze watchwinder verloopt met behulp van het moderne LCD scherm. Hiermee kun je onder andere de draairichting en het aantal omwentelingen per dag instellen. Met de LED verlichting kun je je horloges desgewenst letterlijk in de spotlight plaatsen. Deze Heisse & Söhne Collector Watchwinder 70019/17 watchwinder biedt de programma’s CW, CC en Alt en een overwind protectie. Bovendien kun je met de speciale sleep mode je horloges wat rust gunnen, door ze net onder het optimale niveau van opwinding te houden.

Met de genoemde 4 hoogwaardige watchwinders hebben we je een aantal voorbeelden gegeven van modellen die zeer betrouwbaar zijn en bovendien een goede prijs-/kwaliteitverhouding bieden. Wanneer je een watchwinder wilt aanschaffen is het altijd belangrijk dat je dit doet bij een goed verkooppunt, met het oog op service, garantie en advies. Bij ons in de webshop vind je de eerder genoemde watchwinders, maar daarnaast nog vele andere goede watchwinders van verschillende gerenommeerde merken.

Wij bieden jou bovendien de beste service en indien gewenst een passend advies of antwoord op je vragen. Met onze brede kennis en ervaring op het gebied van (automatische) horloges en watchwinders, zullen we je wat dat betreft zeker van dienst kunnen zijn. Je kunt bij ons bovendien kiezen uit verschillende veilige wijzen van betaling, zodat je je bestelling altijd met een gerust gevoel plaatst. Zo bieden wij je de mogelijkheid te betalen met creditcard, PayPal, iDeal of een bankoverschrijving. Wij leveren onze watchwinders tot slot met minimaal 2 jaar garantie, waardoor je er zeker van bent dat je een goede keuze maakt. Bekijk dus nu ons uitgebreide assortiment watchwinders en kies voor jouw favoriet!