Wereldwijde levering
Gratis verzending binnen Nederland

Horloges

Geplaatst op 9 oktober 2021 om 17:09 uur

Horloges, de meest populaire accessoires voor mannen. Waar dames veel keuze hebben op gebied van allerlei soorten sieraden is er voor mannen eigenlijk maar één echt sieraad, een horloge. Mede hierdoor is deze accessoire zo belangrijk en populair bij mannen. Niet alleen vanwege de interessante techniek maar zeker ook vanwege het design, de materialen en kleuren. Een horloge is tegenwoordig niet meer alleen een tijdinstrument, het is een accessoire waarmee je laat zien welke smaak je hebt, waar jouw interesses liggen en hoeveel geld je bereid bent uit te geven, en uit kunt geven.

Horlogemerken zoals Breitling, Rolex, IWC, Patek en Tag Heuer zijn wereldwijd bekend en beroemd. Het zijn merken die hun reputatie en bekendheid hebben opgebouwd door onberispelijke kwaliteit te combineren met fantastische ontwerpen. Vergeet niet dat deze merken al vrij oud zijn en altijd hebben weten te innoveren, ook gedurende concurrentie uit Japan, de introductie van mobiele telefoons en later de smart watches. Deze horlogemerken zijn meer dan alleen een producent van fraaie horloges, ze creëren statussymbolen. Een Rolex of Breitling horloge heeft een bepaalde uitstraling. Niet voor niets zijn ze enorm populair. We horen vaak verhalen van mannen die na hun studie hun eerste baan kregen en na een tijdje zichzelf wilden belonen door een fraai horloge te kopen. Dit horloge staat symbool voor hun ontwikkeling en is een beloning voor het pad dat ze gekozen hebben. Vaak worden deze horloges opgevolgd door andere horloges, maar blijft het eerste exemplaar altijd bijzonder. Het wordt bewaard en zelfs aan volgende generaties doorgegeven. Op deze wijze is een horloge veel meer dan alleen een tijdinstrument.

Om ons heen zien we natuurlijk heel veel horloges, van verschillende merken en in verschillende prijsklassen. Een fraai Rolex horloge is natuurlijk het toppunt van techniek en design, maar wij kunnen ook erg genieten van horloges van andere merken. Merken die veel lager geprijsd zijn maar wel ontzettend veel kwaliteit en plezier bieden. Een goed voorbeeld is Epos. Dit Zwitserse horlogemerk biedt enorm veel kwaliteit tegen een hele scherpe prijs. Het merk is relatief klein en produceert in geringe mate. Hierdoor zijn Epos horloges voor de horlogeliefhebber die een uitstekende combinatie van kwaliteit en een scherpe prijs wilt een uitstekende keuze.

Regelmatig krijgen wij de vraag wat het beste horloge is. Op die vraag kunnen wij eigenlijk geen antwoord geven want wat het beste horloge is hangt af van veel factoren. Voornamelijk van de vraag wat het beste horloge voor jou is. Wat het beste horloge is hangt namelijk af van wat diegene als wensen en voorkeuren heeft. Wat voor mij het beste horloge is hoeft niet voor jou het beste horloge te zijn. De vraag wat het beste horloge is, is eigenlijk niet te beantwoorden. Maar we kunnen je wel helpen door te omschrijven wat voor jou het beste horloge is. Het beste horloge kan voor de één een MeisterSinger horloge en voor de ander een Rolex horloge zijn.

Type uurwerk van het horloge

Eerst moeten we even de verschillende technieken die in een horloge gebruikt worden uitleggen. Je hebt vast weleens gehoord van een quartz horloge gehoord. Dit is een horloge dat functioneert door middel van een batterij. Als het batterijtje leeg is vervang je de batterij en zal het horloge gedurende 2-3 jaar weer functioneren. Belangrijkste voordelen van een quartz horloge zijn de betrouwbaarheid qua tijdmeting, de prijs en schokbestendigheid. Horloges met een quartz uurwerk zijn zeer nauwkeurig en geven tot op de seconde accuraat de tijd weer. Horloges met een batterij zijn over het algemeen ook goedkoper om aan te kopen. De techniek is namelijk relatief eenvoudig en de uurwerken worden veel geproduceerd waardoor de kosten laag zijn. En ander voordeel van een quartz horloge is dat ze niet zo gevoelig zijn voor schokken en klappen. De quartz uurwerken zijn sterk en duurzaam en kunnen een stootje hebben. Deze combinatie aan eigenschappen zijn voor veel horlogeliefhebbers doorslaggevend om een quartz horloge te dragen.

Misschien heb je ook weleens van een automatisch horloge gehoord? Wellicht denk je dan aan een horloge van een oom of jouw opa. Vroeger waren er nog geen quartz horloges en waren alle horloges automatisch of mechanisch. Een automatisch horloge verkrijgt energie door beweging, vandaar dat een watchwinder ook zo’n handige accessoire is voor een dergelijk horloge. Automatische horloges zijn in ieder geval zeker niet ouderwets, want alle high end horlogemerken die zeer bekend zijn produceren vrijwel uitsluitend automatische horloges. Goede voorbeelden zijn Rolex, IWC, Breitling, Omega, Oris en Tag Heuer. Een automatisch horloge heeft charme, want het heeft een prachtige maar complexe techniek. De onderdelen van het uurwerk zijn perfect op elkaar afgestemd zodat de tijd wordt weergegeven, zonder batterij! Dit maakt de techniek in sommige gevallen ook kwetsbaar, bijvoorbeeld als je een automatisch horloge stoot of laat vallen. Toch hebben vrijwel alle horlogeliefhebbers automatische horloges in hun collectie. De charme, techniek en prachtige uitstraling maken dit type horloge het populairst.

Een andere bekende techniek die gebruikt wordt in horloges is de mechanische techniek. Een mechanisch horloge moet je met de hand opwinden door de kroon te draaien. Het uurwerk verkrijgt van zichzelf noch van een batterij energie. Door middel van draaiing aan de kroon wordt het uurwerk opgewonden. Dit is eigenlijk de meeste oude techniek en in de eerste polshorloges gebruikt. Vandaag de dag worden nog steeds mechanische horloges geproduceerd en verkocht, alleen wel in veel mindere mate dan quartz en automatische horloges. Toch zijn horlogeliefhebbers uitermate gecharmeerd van mechanische horloges. Het is één van de meest pure vormen, en ook een prachtige techniek. Het uurwerk van een mechanisch horloge bestaat uit vele onderdelen die tot in de perfectie moeten samenwerken om de tijd nauwkeurig weer te geven. 

Vorm van een horloge

Naast de techniek binnenin het horloge is de vorm van het horloge ook van belang. De meeste horloges hebben een nagenoeg ronde horlogekast. Dit is de meest gangbare vorm. Maar er zijn ook horloges die een andere vorm hebben. Bijvoorbeeld tonneau vormige horloges die een meer rechthoekige horlogekast hebben. Je ziet dit bijvoorbeeld bij het merk Franck Muller. Er zijn ook vierkante horloges zoals de Apple watch. Horloges met een ronde horlogekast zijn het bekendst en worden het vaakst gedragen. Simpelweg omdat deze vorm de klok het beste nabootst en zeer comfortabel gedragen kan worden.

De vorm van het horloge wordt veelal bepaald door het design en de achtergrond van het merk. Qua vorm kan je ook denken aan het formaat van het horloge. Bekende merken die oversized horloges produceren zijn bijvoorbeeld RSC uit België en Lapizta.

Het draagcomfort van een horloge wordt voor een deel bepaald door de vorm en het gewicht van het horloge. Dit is een belangrijk punt om mee te nemen wanneer je een horloge wilt aankopen.

Verschillende soorten horlogebanden

De horlogeband verbindt het horloge zelf met de pols. Daarom is de horlogeband een erg belangrijk onderdeel van een horloge. De horlogeband is tevens van belang voor het draagcomfort. Een goede horlogeband is gemaakt van duurzaam materiaal, zit fijn om de pols en past goed bij het horloge qua uitstraling en kleur. De juiste horlogeband maakt het horloge. Aan de andere kant kan een horlogeband die niet goed bij het horloge past of niet lekker zit een groot nadeel zijn. Bepaal voor aankoop van een horloge dus altijd welk materiaal en type horlogeband jij prettig vindt. De één vindt een edelstalen band fijn zitten, de andere een fraaie lederen band. Uiteraard zijn er ook banden die gemaakt zijn van rubber en plastic.

Edelstalen horlogebanden hebben als eigenschap dat ze duurzaam zijn en goed bestand zijn tegen slijtage. Een lederen horlogeband daarentegen is minder duurzaam in gebruik en zal je bij dagelijks gebruik toch echt wel iedere 1-2 jaar moeten vervangen. Daarnaast is een lederen horlogeband minder goed bestand tegen externe invloeden zoals water en transpiratie. Een belangrijk voordeel van een goede lederen horlogeband is het draagcomfort en de fraaie combinatie met het horloge zelf. Daarnaast is dit type band veelal licht en daardoor wordt de combinatie met het horloge niet te zwaar. Dit is namelijk een nadeel van een edelstalen band, het gewicht is hoger waardoor dit ten koste kan gaan van het draagcomfort.

Of je liever een lederen, rubberen of edelstalen band draagt is helemaal afhankelijk van jouw voorkeur. De meeste fraaie horloges, bijvoorbeeld van Locman, combineren perfect met een fraaie lederen en edelstalen horlogeband.

Materialen waarvan een horloge is gemaakt

We zoomen nu even in op het horloge zelf, in het bijzonder de horlogekast en het glas. Het uurwerk zit in de horlogekast en moet daarom goed beschermd worden. De meeste horlogekasten worden van staal, en meestal edelstaal, gemaakt. Dit materiaal is hard, relatief goedkoop en duurzaam. Toch zijn er ook horloges die een horlogekast hebben van plastic, titanium of carbon fibre. Een plastic of kunststof horlogekast zien we eigenlijk alleen nog bij goedkopere horloges. Dit type horloge laten wij liever links liggen. Titanium en carbon fibre zijn echter uitstekende materialen met zeer positieve eigenschappen met om een goede horlogekast van te maken. Titanium heeft als voordelen dat het extreem sterk en licht is. Een nadeel is dat het duurder is dan een edelstalen kast. Carbon fibre wordt niet heel veel gebruikt maar heeft als voordeel dat het zeer sterk en modern is. Een belangrijk nadeel is dat het aanzienlijk duurder is dan edelstaal en titanium.

In de horlogekast wordt ook het glas van het horloge geplaatst. Er zijn diverse soorten materialen waarvan horlogeglas wordt gemaakt. Bekend zijn mineraalglas, plexiglas en saffierglas. Mineraalglas is een prima optie wanneer je erg zuinig bent op je horloge en niet veel krasjes verwacht te maken. Saffierglas is daarentegen veel beter bestand tegen krasjes vanwege de hardheid. Saffierglas wordt het meest gebruikt in moderne horloges. Plexiglas heeft een meer retro uitstraling en is zeer zacht als materiaal. Het is relatief goedkoop maar is minder goed bestand tegen externe invloeden waardoor het makkelijk kan krassen of scheuren.

Onze voorkeur ligt bij saffierglas. Dit glas wordt bijvoorbeeld gebruikt in de horloges van Glycine, Epos en Davosa. Met dit type glas hoef je eigenlijk niet bang te zijn voor veel beschadigingen. Dit glas beschermt jouw horloge zeer goed, zodat het ook na jarenlang gebruik nog altijd goed eruit ziet.

Horloge design

Naast de vorm van een horloge is het design ook een belangrijk onderdeel. Het design bepaalt voor een groot deel de uitstraling. Er is qua design keuze uit klassieke en moderne horloges, maar ook uit sportieve of juist meer ingetogen horloges. Qua ingetogen horloges kan je bijvoorbeeld denken aan Eone Time en Iron Annie. Dit zijn horlogemerken met een rustige uitstraling zonder veel opsmuk.

Het design bepaalt voor een groot deel of het horloge jou aanspreekt of niet. Waar de één graag een klassiek horloge draagt, wilt de ander liever een modern of sportief horloge om zijn of haar pols. Maar je kan bijvoorbeeld ook denken aan pilotenhorloges, duikhorloges of digitale horloges. Elk heeft zijn eigen design, afhankelijk van het merk en de historie van het merk. Een goed voorbeeld van een horlogemerk dat een zeer eigen design heeft is het Duitse Laco. Laco horloges zijn geïnspireerd door piloten en de luchtvaart. Hierdoor heeft Laco een zeer fraaie pilotenhorloge collectie die zeer aanspreekt bij horlogeliefhebbers. Daarnaast heeft dit merk een bijzondere geschiedenis.

Een horlogemerk met een zeer bijzonder concept en design is Eone Time. Dit merk uit de Verenigde Staten produceert horloges voor blinden en slechtzienden. Door het design kunnen mensen met een visuele beperking de tijd waarnemen. Door de wijzerplaat aan de raken kan de drager direct voelen wat de tijd is. Het leuke aan Eone Time horloges is dat dit niet ten koste is gegaan van het design. De Eone Time horloges zijn prachtig en bieden een enorm hoog draagcomfort door de titanium horlogekasten. Hierdoor wordt design perfect gecombineerd met functionaliteit.

Ben je zelf een sporter en draag je graag een sportief horloge dan is er zeel veel keus. Er zijn ontzettend veel horlogemerken die sportieve horloges vervaardigen. Een sportief horloge kenmerkt zich vooral door een modern design en duurzaamheid. Qua modern design kan je denken aan hedendaagse trendy vormen en kleuren. De duurzaamheid komt tot uiting in de degelijke materialen zoals edelstaal, rubber en saffierglas. Daarnaast zijn sportieve horloges vaak voorzien van extra functies zoals een chronograaf, stopwatch en tachymeter. Een goede waterdichtheid is ook van belang omdat sportieve horloges vaak meer te verduren krijgen dan normale horloges. Ze moeten dus niet alleen tegen een stootje kunnen, ze moeten ook bestand zijn tegen invloeden zoals water. Bijvoorbeeld wanneer je gaat fietsen, roeien of wandelen, dan moet het horloge tegen een goede regenbui kunnen. Een goed voorbeeld van een horlogemerk dat sportieve horloges maakt van uitstekende kwaliteit is Davosa. Davosa horloges zijn sportief, solide en bieden eigenschappen waarmee je gerust kan sporten, zwemmen of een weekendje kan survivallen.

Klassieke horloges hebben een meer rustig design en karakter. Deze horloges zijn niet bedoeld om mee te sporten of te worden blootgesteld aan extreme omstandigheden. Klassieke horloges worden ook weleens een “dress watch” genoemd. Dit type horloge draag je bij een casual chique outfit of een bij pak. Veelal hebben klassieke horloges een kleinere horlogekast, van 38-40mm. Daarnaast hebben ze een rustige wijzerplaat zonder allerlei toeters en bellen. De wijzers en wellicht een datumfunctie of maanfase zijn het meest voorkomend bij een klassiek horloge. Dit type horloges wordt meestal geleverd met een fraaie lederen horlogeband. Wanneer we in onze collectie kijken zijn merken als MeisterSinger en Van Speyk goede voorbeelden van merken met fraaie klassieke horloges.

Wat kost een goed horloge?

Het is een misverstand dat een goed horloge heel duur is. Er zijn veel horlogemerken die voor een zeer interessante prijs een prachtig en duurzaam horloge bieden. Het is de kunst om goed te zoeken, te vergelijken en precies dat horloge te kiezen dat jou aanspreekt. We kennen allemaal de high end horlogemerken uit Zwitserland. Bijvoorbeeld IWC, Breitling, Omega, Oris, Patek en Tag Heuer. Prachtige merken met een uitgebreide historie en heel veel ervaring op gebied van productie van high end horloges. Bij deze merken krijg je een top horloge, maar je betaalt ook een deel voor de naam en uitstraling van het merk. Onder deze categorie merken zitten diverse horlogemerken die qua kwaliteit, afwerking en functionaliteit exact hetzelfde bieden maar voor een lagere prijs. Deze merken zijn wellicht minder bekend en besteden minder geld aan marketing en dure reclame campagnes, maar ze zijn voor de horlogeliefhebber een uitstekende keuze. In de regel bieden ze namelijk een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Een goed voorbeeld is Epos. Dit merk uit Zwitserland produceert prachtige Swiss made horloges van onberispelijke kwaliteit. Toch liggen de prijzen van Epos horloges aanzienlijk lager dan van bovengenoemde merken. Waarom? Epos is een relatief klein merk en besteed veel minder geld aan marketing. Andere goede voorbeelden van dergelijke horlogemerken zijn Davosa en Damasko. Deze beide merken uit Duitsland produceren zeer goede horloges met uitstekende uurwerken.

In principe is hetgeen jij verwacht van een horloge bepalend voor het bedrag wat je ervoor wilt en kunt uitgeven. Als je niet teveel eisen hebt op gebied van uurwerk, merk, functionaliteit en materialen kan je voor relatief weinig geld een leuk horloge kopen. Als je wat meer wensen hebt zal je merken dat de prijs ook oploopt. Een goed horloge hoeft echter absoluut niet duur te zijn. Horlogemerken zoals Iron Annie en Van Speyk bewijzen dit al jaren. Wil je iets speciaals op gebied van merk, materialen en type uurwerk dan heeft dit ook een prijs.

Waar moet je op letten bij aankoop van een horloge?

Als je zelf hebt bepaald wat jouw wensen zijn en welk bedrag je aan een horloge wilt uitgeven dan resteert eigenlijk maar één advies; “buy the seller”.  Met deze term willen we zeggen dat het belangrijk is waar je het horloge koopt. Met andere woorden, koop jij een horloge bij een goede en betrouwbare verkoper dan heb je meer zekerheden dan wanneer je een horloge koopt op Marktplaats of de lokale markt.

Een officieel dealer is verbonden met het betreffende horlogemerk en wordt ondersteund door het merk. Dit heeft als voordeel dat jij als klant ook kunt profiteren van deze ondersteuning. Dit is vooral prettig in geval van een defect waarbij je garantie claimt of bij een reparatie buiten de garantieperiode die uitgevoerd moet worden. Daarnaast kan een officieel dealer je voorzien van goed advies. Met kennis en ervaring zal deze je adviseren en de mogelijkheden voorleggen qua verschillende horloges, technieken, materialen en prijsklassen.

Een ander advies dat we je willen meegeven is dat goedkoop vaak leidt tot duurkoop. Iets wat te goed lijkt om waar te zijn is dat vaak ook. Informeer je altijd goed over een bepaald merk en het specifieke product. Als je twijfels of vragen hebt schroom niet om de verkoper te contacteren. Vaak merk je dan ook direct hoe het niveau van de klantenservice is. Stel de vragen die jij belangrijk vindt en vergelijk diverse websites en producten. Zo kom je tot een goede afweging met betrekking tot de aankoop van een goed horloge.

Wij, BensonTrade, zijn officieel dealer van verschillende horloge- en watchwinder merken. Veelal al meer dan 10 jaar. Wij vinden het belangrijk optimale service te verlenen aan onze klanten. Elk product dat in onze webshop wordt aangekocht is origineel en nieuw. Uiteraard is elk product voorzien van de officiële toebehoren zoals een handleiding, certificaat en garantie. Met meer dan 15 jaar ervaring op gebied van horloges, watchwinders en horlogeboxen helpen we je graag verder.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een goed en mooi horloge stel dan voor jezelf vast wat jouw wensen, en financiële mogelijkheden zijn. Er zijn veel verschillende horlogemerken die prachtige horloges maken. Horloges waarvan je jarenlang plezier zult hebben. Elk met hun eigen voor-en nadelen op gebied van techniek, materiaal, kleur en design. Goedkoop leidt tot duurkoop en “buy the seller” zijn twee tips die we je willen meegeven.

Maar vooral, geniet van het aankoopproces. Net zoals bij het uitzoeken van een vakantie, nieuwe auto of restaurant waar je wilt gaan eten; de voorpret is net zo belangrijk!

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Of ben je op zoek naar een fraai horloge van één van onze merken? Neem gerust contact met ons op. Wij informeren je vrijblijvend en helpen je graag verder.