Wereldwijde levering
Gratis verzending binnen Nederland

Dit moet je weten over een watchwinder

Geplaatst op 3 juli 2021 om 08:37 uur

Automatische horloges, de meest pure vorm van horlogetechniek, hebben een grote aantrekkingskracht op liefhebbers. Merken zoals Breitling, IWC, Omega, Tag Heuer en Rolex zijn wereldwijd beroemd en produceren fantastische horloges met een automatisch uurwerk. De echte horlogefan zal altijd één of meerdere automatische horloges in zijn of haar collectie hebben.

Automatische horloges hebben echter ook een nadeel. Ze komen stil te staan wanneer je ze niet draagt. Het automatische uurwerk heeft namelijk energie nodig in de vorm van beweging. Als het horloge niet (genoeg) wordt bewogen dan komt het tot stilstand. Dit betekent dat de tijd, datum en eventuele andere functies niet meer correct ingesteld staan. Het horloge geeft de juiste tijd niet meer aan waardoor het haar functie verliest.

Gelukkig is hiervoor een uitstekende oplossing, namelijk het gebruik van een watchwinder. In een watchwinder worden de automatische horloges langzaam geroteerd waardoor het uurwerk in het horloge energie verkrijgt. Hierdoor blijft het horloge lopen, net zoals je het zou dragen. Een watchwinder simuleert als het ware het dragen van het horloge. Handig, vooral als je meerdere automatische horloges hebt die je uiteraard niet allemaal tegelijkertijd kan dragen. Maar deze horlogeaccessoire heeft nog een belangrijk voordeel. Namelijk het behoud van jouw automatische horloges. Wanneer een automatisch horloge te lang stilstaat is dit niet goed voor de techniek van het uurwerk. Stilstand is letterlijk achteruitgang. Door automatische horloges langzaam en gecontroleerd te laten roteren in een watchwinder zorg je voor optimaal behoud van de horloges.

Watchwinders zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn modellen voor het opwinden van 1 automatisch horloge tot modellen die wel 24 automatische horloges kunnen opwinden.  Ook het design kan per merk en model flink verschillen. Er zijn klassieke modellen maar ook hele moderne modellen. Het design kies je op basis van jouw voorkeur en smaak.

Belangrijk om te weten over een watchwinder is dat het hart gevormd wordt door één of meerdere motoren. Deze motoren zorgen voor de rotatie van de automatische horloges. Het is dus belangrijk dat deze motoren van goede kwaliteit zijn. Dit zorgt er namelijk voor dat je lang plezier zult hebben van de watchwinder zonder problemen met de opwinding of overmatig geluid tijdens het draaien. Een goede motor kenmerkt zich door duurzaamheid en een laag geluidsniveau. Voorbeelden van merken die uitstekende motoren gebruiken in hun watchwinders zijn het Nederlandse merk Benson, Swiss Kubik uit Zwitserland en Paul Design uit het Verenigd Koninkrijk. Maar er zijn nog veel meer merken die gebruik maken van goede motoren. Je kan denken aan merken die gebruik maken van Zwitserse, Duitse en Japanse motoren. Merken die gebruik maken van Chinese motoren hebben onze voorkeur zeker niet. Uit ervaring weten wij dat deze voor veel problemen zorgen en vaak defect gaan. Vooral als ze gebruikt worden voor het opwinden van zwaardere automatische horloges. Ons advies is dan ook om altijd voor een watchwinder te kiezen van een gerenommeerd merk. Dan kies je voor zekerheid en duurzaamheid.

Een ander aspect dat je moet weten over een watchwinder is dat het materiaalgebruik van de kast een grote rol speelt bij het geluidsniveau. Modellen die gemaakt zijn van hout absorberen het geluid het beste. Er zijn ook merken die kunststof of aluminium watchwinders produceren. Deze modellen hebben wellicht een modern design en uitstraling, echter kan het geluidsniveau iets hoger zijn. Simpelweg omdat de roterende motoren een lichte mate van geluid maken en het geluid minder goed geabsorbeerd wordt in een watchwinder van kunststof of aluminium dan een exemplaar dat van hout gemaakt is. De verschillen in geluidsniveau zijn echter klein, maar kunnen wel een rol spelen wanneer je deze horlogeaccessoire in jouw slaapkamer wilt zetten.

Wanneer je een watchwinder kiest voor het opwinden van automatische horloges is het goed om te bepalen wat je precies nodig hebt. Een automatisch horloge heeft een bepaald uurwerk dat op een bepaalde wijze energie verkrijgt. Dit heeft te maken met de draairichting en het aantal omwentelingen per dag. Er zijn automatische horloges die bijvoorbeeld rechtsom op 900 TPD worden opgewonden, terwijl andere horloges linksom op 600 TPD worden opgewonden. TPD staat voor turns per day. De watchwinders in onze webshop zijn allemaal instelbaar qua draairichting en aantal TPD, of dusdanig afgesteld in de fabriek dat ze 99,9% van alle automatische horloges opwinden. Hierdoor ben je er dus zeker van dat jouw automatische horloges veilig en probleemloos worden opgewonden in een watchwinder. Ongeacht van welk merk jouw automatische horloge is, in een watchwinder uit onze webshop wordt het opgewonden.

Er zijn watchwinders in allerlei prijsklassen. De prijs hangt af van het merk, de techniek, kwaliteit, capaciteit, functies en het materiaal. Er zijn grote verschillen, maar in de regel kan je al een goede watchwinder voor 1 horloge kopen vanaf 169,00 euro.  Een goed voorbeeld is de Benson Compact 1.17 Black Leather. Dit model is geschikt voor elk automatisch horloge, heeft een uitstekende motor en kan je naar wens instellen qua draairichting en TPD.

Wanneer je een model wilt met een grotere capaciteit gaat uiteraard ook de prijs omhoog. Kies je voor een watchwinder die geschikt is om 2 automatische horloges op te winden moet je rekening houden met een prijs vanaf 299,00 euro. Wil je extra luxe en functies (LED verlichting, extra opbergruimte, fraaie materialen), zoals de Paul Design Gentlemen 2+3 Macassar bijvoorbeeld biedt, dan gaat de prijs al snel omhoog. Laat staan als je een model nodig hebt voor 4, 6, 8 of zelfs 12 automatische horloges.

Een laatste advies is om een watchwinder te kopen van een bekend merk bij een specialist die een duidelijke collectie modellen heeft zodat je kan vergelijken. Laat je adviseren door de verkoper wanneer je vragen hebt of niet precies weet welk model het beste is voor jouw automatische horloges. Een expert zal direct weten welk merk/model het beste is voor jouw horloges en kan je verschillende opties aanbieden zodat je zelf een keuze kan maken binnen jouw voorkeuren en budget.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Neem gerust contact met ons op. Met meer dan 16 jaar ervaring op gebied van watchwinders en automatische horloges helpen we je graag verder met advies en service. Wij zijn officieel dealer van meer dan 15 merken en leveren vrijwel alle modellen uit voorraad. Daarnaast hebben wij ons eigen atelier waar wij service en reparaties uitvoeren voor verschillende merken.