Wereldwijde levering
Gratis verzending binnen Nederland

De aantrekkingskracht van automatische horloges

Geplaatst op 6 oktober 2020 om 08:51 uur

Als liefhebbers van mooie horloges zien wij dagelijks veel prachtige horlogemerken en modellen voorbij komen. Merken die bekend zijn maar zeker ook horlogemerken die minder bekend zijn. Wij kijken vooral naar de techniek, het design, de uitstraling en de prijs. Dit geheel moet in balans zijn. Vooral de techniek is voor ons belangrijk omdat dit voor een groot deel de kwaliteit, functionaliteit en de prijs bepaalt. Design is uiteraard ook belangrijk, maar ook afhankelijk van smaak en persoonlijke voorkeur. Wat wij mooi vinden kan onze klant lelijk vinden, en omgedraaid.

Tag Heuer Aquaracer horloge

Automatische, mechanische en quartz horloges

Je kan horloges onderverdelen in grofweg drie groepen; horloges met een quartz uurwerk, met een mechanisch uurwerk en met een automatisch uurwerk. Qua techniek zijn wij bijzonder liefhebber van mechanische en automatische horloges. Waar quartz horloges van een batterij zijn voorzien heeft een mechanisch uurwerk een opwind uurwerk. Door middel van draaiing aan de kroon wind je het uurwerk op zodat het begint te lopen. Dit moet je ongeveer elke 30-40 uur doen want anders stopt het horloge. Het is één van de meest pure vormen van horlogetechniek, en wellicht wel de meest pure.

Een automatisch horloge heeft beweging nodig om te functioneren. Door het dragen van het horloge beweegt de rotor van het uurwerk die een veer spant. Als de veer vervolgens ontspant gaat het uurwerk lopen. Je kan een automatisch horloge ook van energie voorzien door de kroon te draaien. Een automatisch horloge kan dus op twee manieren energie verkrijgen waardoor het gaat lopen, een mechanisch horloge maar op één manier.

De meeste grote merken zoals IWC, Breitling, Rolex, Tag Heuer, Omega etc etc maken veelal automatische horloges. Dit omdat de automatische techniek een pure vorm is en het makkelijker in gebruik is dan een mechanisch horloge. Het windt zichzelf bij gebruik namelijk op. Als je meerdere automatische horloges hebt, waarvan je er maar één of enkele draagt, kan je natuurlijk een watchwinder gebruiken om de andere horloges op te winden en altijd gereed te hebben om  te dragen. Een watchwinder simuleert polsbeweging waardoor het horloge blijft lopen. Handig en leuk om te zien!

De voordelen van automatische horloges

Automatische horloges hebben een grote aantrekkingskracht op horlogeliefhebbers. Zoals omschreven is de automatische techniek één van de meest pure vormen en ook al vele decennia oud. Daarnaast is het natuurlijk een prachtige vorm van techniek gezien de vele onderdelen van het uurwerk die allemaal perfect met elkaar moeten samenwerken om tot een goede tijdweergave te leiden.

De techniek is een belangrijk voordeel. Daarnaast is het feit dat je nooit een batterij hoeft te gebruiken een voordeel. Het uurwerk windt zichzelf op bij voldoende beweging waardoor een batterij overbodig is. Je hoeft dus nooit een nieuwe batterij te plaatsen. Hierdoor hoeft het horloge niet geopend te worden, voor het plaatsen van een nieuwe batterij, waarbij het horloge zijn waterdichtheid verliest. Wanneer de batterij van een quartz horloge leeg is moet er een nieuwe batterij in het horloge waarbij daarna goed gekeken moet worden naar de waterdichtheid. Na de batterijwissel moet het horloge weer goed waterdicht gemaakt worden. Dit is iets wat veel mensen vergeten en voor problemen kan zorgen wanneer je er automatisch vanuit gaat dat het horloge waterdicht is. Bij een automatisch horloge hoeft de kast dus vrijwel nooit geopend te worden waardoor de waterdichtheid intact blijft. Uiteraard moet de kast eens in de zoveel jaar geopend worden wanneer er onderhoud plaatsvindt.

Een ander groot voordeel van automatische horloges is de exclusiviteit en originaliteit. Met een automatisch horloge, van bijvoorbeeld Epos, heb je iets bijzonders om je pols. De meeste grote horlogemerken zijn bekend en groot geworden door hun fantastische automatische horloges. Merken zoals Tag Heuer en Maurice Lacroix hebben een prachtige geschiedenis en traditie op gebied van automatische horloges. Ook een minder bekend horlogemerk zoals Iron Annie produceert hele leuke horloges met zeer aantrekkelijke prijzen. Je koopt al een automatisch Iron Annie horloge vanaf 479,00 euro.

Iron Annie 5018 horloge

De nadelen van automatische horloges

Automatische horloges hebben veel voordelen maar hebben ze ook nadelen? Het antwoord is ja. Een nadeel is de gevoelige techniek. Een automatisch uurwerk bestaat uit veel onderdelen. Wanneer één of meerdere onderdelen niet goed functioneren loopt het uurwerk niet meer goed. Dit ontstaat veelal wanneer het horloge een klap, stoot of val heeft gehad. In dat geval kan het horloge ophouden met lopen of een afwijking in de tijdweergave vertonen. In dat laatste geval moet het uurwerk opnieuw afgesteld worden.

Vanwege de meer kwetsbare techniek is onderhoud, service of reparatie ook vaak prijzig. Houd bij de aankoop van een automatisch horloge dus ook rekening met hogere kosten qua onderhoud. Aan de andere kant bespaar je de kosten van het vervangen van de batterij en het weer waterdicht maken van het horloge.

Een van de grootste nadelen van automatische horloges is dat ze vrijwel altijd duurder zijn dan quartz horloges. De belangrijkste reden is het verschil in techniek. Een automatisch uurwerk is veel gecompliceerder en duurder dan een quartz uurwerk. Dit komt direct in de prijs van het horloge tot uitdrukking. Is een automatisch horloge altijd duurder? Nee hoor, er zijn ook veel horlogemerken die prima automatische horloges produceren voor aantrekkelijke prijzen. Bijvoorbeeld de Meccaniche Veneziane horloges zijn echte aanraders. Dit Italiaanse merk biedt een uitstekende kwaliteit en fraaie ontwerpen voor zeer scherpe prijzen. Op deze manier is een automatisch horloge betaalbaar voor een grote groep horlogeliefhebbers.

Wat maakt een automatisch horloge zo leuk?

Een liefhebber van horloges zal zeker één of meerdere automatische horloges in zijn of haar horlogecollectie hebben. De aantrekkingskracht van dit type horloges is groot vanwege de hierboven genoemde voordelen. Daarnaast zorgt de exclusiviteit en originaliteit die veel merken bieden voor horloges die erg populair zijn. Denk maar eens aan de populaire Tag Heuer Carrera horloges. Deze horloges zijn tijdloos, in de goede zin van het woord, en behouden hun authentieke design en ontwerp. Hierdoor zijn de Carrera horloges van Tag Heuer een icoon geworden.

Vaak zijn horlogeliefhebbers ook geïnteresseerd in auto’s, motoren, boten en vliegtuigen. Ze zijn geïnteresseerd in de techniek binnenin het automatische horloge. Wij vinden automatische horloges zo leuk omdat ze een perfectie combinatie vormen van interessante techniek die eigenlijk al heel oud is, maar tegenwoordig nog steeds de maatstaf is.

Vaak zijn horlogemerken die automatische horloges produceren ook wat interessanter qua traditie en historie. Denk maar eens aan Breitling horloges. Dit Zwitserse merk heeft een prachtige historie en produceert zeer hoogwaardige horloges die generatie op generatie meegaan.

Wanneer je meerdere automatische horloges hebt kan je deze het beste opwinden in een watchwinder. De ronddraaiende horloges in een fraaie watchwinders, van bijvoorbeeld Paul Design of Benson, is een prachtig gezicht. De watchwinders van tegenwoordig zijn echte “eye catchers” en interieurstukken die tevens alle automatische horloges opwinden zodat ze direct gereed zijn om te dragen. Als horlogeliefhebber moet je dus zeker eens kijken naar een watchwinder, als je er al niet eentje gebruikt.  

Onze favoriete automatische horloges

Er natuurlijk heel veel prachtige horlogemerken die automatische horloges maken. Maar als we een paar persoonlijke favorieten moeten kiezen zijn het de automatische horloges van Epos, Meccaniche Veneziane, Iron Annie en Tag Heuer. Al deze merken hebben verschillende designs en prijzen. Tag Heuer is een prestigieus merk uit Zwitserland net zoals Epos. Iron Annie horloges worden gemaakt in Duitsland en zijn zeer betaalbaar. Meccaniche Veneziane zit daar tussenin qua prijs. Deze horloges hebben een duidelijke Italiaanse oorsprong.

Het leuke van deze horlogemerken is dat ze allemaal op een geheel eigen wijze automatische horloges produceren. Het ene merk met Zwitserse uurwerken, het andere met Japanse uurwerken. De uitstraling en klasse van Tag Heuer hoeven we niet uit te leggen aan een horlogeliefhebber. Epos is een Zwitsers horlogemerk dat sportieve en klassieke horloges produceert met Zwitserse uurwerken waardoor je verzekerd bent van kwaliteit. Het leuke aan een Epos horloge is de aantrekkelijke prijs. Voor een Swiss made horloge van Epos kan je al vanaf 1000 euro slagen.

Het Duitse Iron Annie produceert meer klassieke horloges met een Japans automatisch uurwerk. De nadruk ligt op een nostalgische uitstraling en betaalbare prijs. Meccaniche Veneziane heeft juist weer vrij moderne en sportieve horloges in haar collectie. Met prijzen vanaf 495 euro is dit Italiaanse merk een hele goede keuze wanneer je een kwaliteitshorloge voor een scherpe prijs wilt dragen.

Conclusie

Als je van horloges houdt heb je zeker een keer overwogen een automatisch horloge te kopen. Wellicht heb je zelf één of meerdere automatische horloges in jouw bezit. De keuze voor een automatisch horloge is eigenlijk heel logisch. De voordelen van automatische horloges overtreffen de nadelen zeer zeker. Met een dergelijk horloge draag je een stukje pure techniek en originaliteit om je pols. Daarnaast kan je kiezen uit veel verschillende merken, bijvoorbeeld uit Zwitserland, Duitsland of Italië, die prachtige horloges vervaardigen. Maar ook in andere landen worden goede horloges gemaakt.

Qua budget is er ook veel keuze. Het begint bij ongeveer 300 euro voor een goed automatisch horloge. Maar je kan ook kijken naar een Tag Heuer Carrera horloge die een paar duizend euro kost. Daar tussenin is ontzettend veel keus. Kies in ieder geval altijd voor een merk dat een Zwitsers of Japans automatisch uurwerk in haar horloges gebruikt. Deze zijn namelijk van uitstekende kwaliteit en zeer betrouwbaar gebleken. Laat een horloge met Chinees uurwerk liever links liggen…je koopt waarschijnlijk een kat in de zak. Betaal liever iets meer voor goede kwaliteit want aan een defect automatisch horloge heb je niks. Dit resulteert alleen maar in meer kosten!

Nadat je een automatisch horloge hebt gedragen wil je waarschijnlijk niets anders meer. Als je net zo’n fan wordt van automatische horloges als wij, zorg dan dat je alvast wat gespaard hebt. Want hoe meer je erop let hoe meer fantastische automatische horloges je zal zien! Een verslaving is dan geboren :)