Waterdichtheid van horloges: de valkuilen
De waterdichtheid van een horloge is voor veel consumenten een belangrijk gegeven bij de keus van een horloge. De waterdichtheid bepaalt immers in welke mate het horloge bestand is tegen water.
De horlogemerken maken gebruik van gradaties. Deze gradaties bespreken wij graag in dit blog zodat u als consument en horlogeliefhebber een goede keus kunt maken wanneer u een nieuw horloge wilt aankopen en de waterdichtheid voor u belangrijk is.
Een belangrijke opmerking dient vooraf toelichting: het aantal meters qua waterdichtheid staat niet voor de diepte die veilig bereikt kan worden met het horloge. Het is slechts een door horlogemerken gehanteerd stelsel. Meer uitleg per diepte vindt u hieronder:
3 ATM Waterdicht - 30 Meter
De laagste gradatie qua waterdichtheid is 3 ATM, oftwel 30 meter. Een horloge met deze waterdichtheid is niet goed bestand tegen water (in welke vorm dan ook). In principe is het horloge alleen bestand tegen spatwater en mag het niet in meer of mindere mate onder water komen. Wanneer dit toch gebeurt kan dit ernstige gevolgen hebben voor het horloge. De kans is groot dat er water in het horloge komt en het uurwerk en/of de batterij aantast. Vaak is het gevolg dat het uurwerk stopt met functioneren en zeer lastig repareerbaar is.
5 ATM Waterdicht - 50 Meter
Een waterdichtheid van 5 ATM, oftewel 50 meter is al iets beter bestand tegen waterinvloeden, maar er is nog steeds een groot risico. Wij adviseren derhalve een dergelijk horloge ook niet in contact te laten komen met water. Uiteraard is het horloge wel bestand tegen spat- en regenwater. Wij zijn van mening dat het verschil tussen de 3 ATM en 5 ATM niet zo ontzettend groot is in de praktijk. Een merk met 5 ATM horloges is bijvoorbeeld Van Speyk.
10 ATM Waterdicht - 100 Meter
Een waarde van 10 ATM, oftewel 100 meter is een goede uitgangspositie wanneer u een horloge zoekt dat bestand is tegen het dagelijkse gebruik met water. In een normale temperatuur water zal het horloge waterdicht blijven en krijgt water geen kans in het uurwerk te komen. Omdat wij zeer voorzichtig zijn qua advies raden wij u echter aan niet te douchen of te zwemmen met het horloge. Dit omdat de waterdichtheid niet alleen wordt bepaald door de mate van water. De meeste horloges worden uitgevoerd van een waarde van 10 ATM of minder. Daardoor is een 10 ATM waarde prima geschikt voor de normale gebruiker (normale omstandigheden).
Een horlogemerk dat een ruime collectie 10 ATM horloges heeft is bijvoorbeeld Davosa.
20 ATM Waterdicht - 200 Meter +
In principe zijn alle horloges met een waarde van 20 ATM of hoger prima geschikt om te gebruiken bij omstandigheden waar water een rol speelt. U zou probleemloos moeten kunnen douchen en zwemmen. Zelfs snorkelen behoort tot de opties. Voor de gebruiker die meer eist van een horloge qua waterdichtheid is dit een waarde die zeer geschikt is. Elke waarde boven de 20 ATM is beter bestand tegen water. Merken zoals Glycine en Obris Morgan bieden verschillende modellen met deze waarden.
Algemene stellingen over waterdichtheid
- Temperatuur (hoog en laag) hebben invloed op de waterdichtheid. Dit omdat het edelstaal sneller warmer wordt en afkoelt dan de rubberen ringen in het horloge die het horloge beschermen tegen water.
- Het stoten of laten vallen van een horloge kan de waterdichtheid negatief beïnvloeden.
- Bij het openen van een horloge (bijvoorbeeld een nieuwe batterij of reparatie) vervalt de waterdichtheid. Het horloge moet opnieuw waterdicht gemaakt worden.
- Door slijtage van onderdelen kan de waterdichtheid minder worden na verloop van tijd. Een onderhoudsbeurt eens per 3-4 jaar is aan te bevelen.