Wereldwijde levering
Gratis verzending binnen Nederland

Blog

Hoe onderscheidt zich een design horloge?

Geplaatst op 19 oktober 2018 om 11:33 uur

Wat is nu eigenlijk een design horloge? Ontwerpers van deze horloges laten zich leiden door ‘the latest trends’ op het gebied van fashion. Eigentijds, origineel en uitgesproken designs zijn passende termen binnen deze groep horloges. Kleurgebruik, passend bij de nieuwste trends in modeland, zijn zeer bepalend. Stijliconen en bekende personen spelen bij deze horloges een grote rol, waar zij vaak als trendsetters gezien worden. Hier vinden nieuwe rages met regelmaat hun oorsprong.

Het komt ook voor dat de inspiratie voor een design horloge uit een kunststroming of binnen de architectuur wordt gevonden.  Een voorbeeld hiervan is de Bauhaus stroming, dat staat voor elegantie, strakke en eenvoudige vormgeving en functionaliteit. O.a. het merk Junkers heeft hier zijn collectie op gebaseerd. Art deco is ook een mooi voorbeeld van een kunststroming die haar bijdrage heeft geleverd in diverse horloge ontwerpen.

Waar design, uitstraling en stijl in eerste instantie het belangrijkst was bij design horloges en daarbij de techniek van de horloges ondergeschikt, hebben de verschillende modemerken zich duidelijk op dit gebied ontwikkeld. Een fashionstatement blijven ze, de designer horloges, maar techniek heeft de afgelopen decennia terrein gewonnen. Veel modemerken hebben tegenwoordig horloges in hun collectie van Zwitserse komaf, met kwalitatief goede mechanische en automatische uurwerken. Hierdoor ontstaat een perfecte combinatie van techniek en stijl. Diverse topontwerpers van design horloges zijn afkomstig uit Scandinavië, waarbij ze gebruik maken van Zwitserse uurwerken van ETA of Ronda.

Waar een horloge met een grote horlogekast nog een fashionstatement was de afgelopen jaren, zien we in 2018 weer veel horloges van een meer bescheiden formaat. Voor heren is daarnaast minimalistisch de trend. Verder zien we juist lekker gekke kleurige designs, waar bijvoorbeeld onderscheidende kleuren erg belangrijk zijn. Ook het retro horloge valt in de smaak dit jaar, waarbij o.a. vierkante of rechthoekige horlogekasten gezien worden. De vintage horloges zijn er in verschillende stijlen, waaronder ontwerpen die zijn gebaseerd op de Art deco kunststroming uit de jaren ’20.

Pasteltinten die in het voorjaar de trend waren, maken dit najaar plaats voor kleuren als antraciet, bordeaux en donkerblauw. Ook opvallend is de kleur groen, die voorzichtig haar opmars maakt. Rolex is een goed voorbeeld van een horlogemerk dat groen als kleur perfect weet te integreren in haar horlogecollectie. Deze kleuren lenen zich goed voor het meer klassieke, stijlvolle horloge dat ook dit jaar niet weg te denken is in diverse collecties.

Duurzaamheid is binnen de gehele samenleving een hot item. Dit geldt ook binnen de horlogerie. We zien veel houten horloges, met een prachtige natuurlijke uitstraling. Niet alleen een lust voor het oog en uniek, maar ook een milieubewust product. Cradle to cradle is ‘the next step’ op de horlogemarkt, waarbij met name natuurlijke materialen worden gebruikt.

Al met al genoeg horlogenieuws op gebied van design horloges en trends die veel horlogemerken gebruiken om hun horlogecollecties op te baseren.

Zijn Zwitserse horloges nog altijd de beste?

Geplaatst op 12 oktober 2018 om 10:11 uur

Het Zwitserse horloge staat bekend om haar goede naam op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid. Zwitserland is dan ook hèt horlogeland pur sang. Bekende Zwitserse merken zijn o.a. Tag Heuer, Glycine, Cornavin en ook de watchwinders van Swiss Kubik. Het label ‘Swiss made’ staat voor een gegarandeerde hoge kwaliteit waaraan volgens traditie met veel nauwkeurigheid is gewerkt. Maar wanneer mag een horloge dit label dragen? Want enkel het gegeven dat een merkhorloge uit Zwitserland komt is niet voldoende om het horloge van dit befaamde predicaat te mogen voorzien. Hieraan zijn namelijk verschillende eisen verbonden. Alhoewel het niet wil zeggen dat elk horloge met het label ‘Swiss made’ van dezelfde kwaliteit is. Deze eisen zijn namelijk niet altijd wettelijk vastgelegd geweest en buiten dat zijn deze normen in de jaren aangepast. Oudere horloges met het label ‘Swiss made’ voldoen dus niet noodzakelijkerwijs aan deze eisen. Het is echter ook mogelijk dat deze horloges van nog hogere kwaliteit zijn.

De huidige wet van toepassing op het label ‘Swiss made’ werd gecodificeerd op 23 december 1971, daarop volgde nog een herziening in 1995. Maar de voorwaarden in deze wet zijn een minimum standaard, wat betekent dat een ‘Swiss made’ horloge daar minimaal aan moet voldoen. Dus buiten het label is de kwaliteit van de verschillende merken die dit label dragen met name afhankelijk van het merk en zijn reputatie. Waar het ene merk gaat voor de hoogste kwaliteit, gaat het andere voor goedkopere onderdelen uit andere landen waar dit mogelijk is binnen de normen van de wet.

Kort gezegd moet van een ‘Swiss made’ horloge in ieder geval het uurwerk uit Zwitserland komen en daar ook zijn ingebouwd in de horlogekast. Buiten dat moeten de laatste inspecties van het horloge in Zwitserland worden uitgevoerd en tenminste 60% van de ontwikkelingskosten van het horloge moeten in Zwitserland zijn gemaakt. Echter zijn sommige van deze normen voor interpretatie vatbaar en bestaat er discussie over.

Het Zwitserse horloge krijgt tegenwoordig serieuze concurrentie van zowel het Duitse als het Franse horloge. De stempel ‘made in Germany’ staat inmiddels sterk binnen de horlogemarkt en het verschil met de Zwitserse merken wordt steeds kleiner. De Duitse horlogemakers hebben zich door de jaren heen dan ook flink ontwikkeld op het gebied van techniek, kwaliteit en design. Ook zijn de Duitse horloges voorzien van kwalitatief hoogwaardige uurwerken, al dan niet van Zwitserse herkomst, en zijn ze gemaakt door horlogemakers die hun vak verstaan.

Al met al staan Zwitserse horloges met het predicaat ‘Swiss made’ nog immer zeer goed aangeschreven en zijn de meest bekende horlogemerken (zoals Tag Heuer, Rolex, IWC, Breitling etc etc) afkomstig uit Zwitserland. Echter neemt dit niet weg dat landen als Duitsland en Frankrijk ook erg goede horlogemerken hebben, zoals Fortis, Junkers, Zeppelin en Davosa. Vaak zijn deze merken ook nog wat goedkoper terwijl ze vergelijkbare kwaliteit bieden.

Welke watchwinder heb ik nodig?

Geplaatst op 10 oktober 2018 om 17:51 uur

De meest pure vorm van horloges is het automatische horloge. Jouw beweging zorgt ervoor dat het horloge energie krijgt en blijft "lopen". Maar wat nu als je je automatische horloge niet altijd draagt of meerdere automatische horloges hebt (die logischerwijs niet allemaal tegelijk kan dragen)? De oplossing is simpel en praktisch; een watchwinder. Een watchwinder zorgt ervoor dat jouw automatische horloge(s) altijd van voldoende energie wordt voorzien, zodat het blijft lopen. Dit heeft een paar grote voordelen. Als eerste gemak. Je hoeft jouw horloges immers niet steeds op te winden of de functies goed te zetten (tijd, datum, maanfase, GMT etc etc). Ten tweede is het ook goed voor automatische horloges, beter dan stilstand. Door de beweging wordt de olie goed verdeeld over het uurwerk waardoor de bewegende delen soepel blijven. Als laatste zouden we het estetische element willen noemen. Ronddraaiende horloges in een watchwinder zijn gewoon een prachtig gezicht. Een watchwinder is voor veel mensen een echte "eye catcher" en naast functioneel ook gewoon heel erg fraai om in je woonkamer, werkkamer of slaapkamer te hebben. 

De keuze voor een goede watchwinder is eenvoudig. De volgende tips willen we je graag meegeven; kies voor kwaliteit, bepaal voor hoeveel horloges je de watchwinder wilt gebruiken, kies voor een watchwinder die genoeg functionaliteit biedt en koop bij een goede verkoper.

Goedkoop is vaak duurkoop en dat geldt ook bij watchwinders. Wil je persé een watchwinder op Ebay of Alibaba kopen? Prima, maar hou rekening dat deze watchwinders veelal Chinese motoren en/of gearbox hebben. Deze techniek is niet duurzaam en kan naar verloop van tijd herrie gaan maken. Niet bepaald wat je wilt in je slaapkamer. 

Welke horloges wil je graag in jouw watchwinder laten ronddraaien? Kies voor een capaciteit rekening houdend met eventuele aankopen of verkopen binnen jouw horlogecollectie. Het zou immers zonde zijn als je plek tekort komt in de watchwinder, of juist over hebt. 

Bij een goede watchwinder kan de draairichting en het aantal omwentelingen per dag ingesteld worden. Dit zorgt ervoor dat je voor elk automatische horloge een individueel programma kan instellen. Hierdoor ben je flexibel, mede voor de toekomst. 

Een goede verkoper heeft een ruime collectie watchwinders van verschillende merken zodat je goed kan vergelijken. Belangrijk is dat de verkoper een officieel dealer/reseller is zodat je ervan op aan kan dat het een origineel product is en je altijd voor service/garantie bij ze terecht kan. Daarnaast biedt een goede verkoper duidelijk advies, snelle levering en een goede prijs. 

Heeft u vragen en/of opmerkingen m.b.t. een watchwinder? Neemt u gerust contact met ons op voor advies of tips. 

Automatisch- of quartz horloge?

Geplaatst op 22 september 2018 om 17:50 uur

De keuze van een ideaal horloge is niet eenvoudig. Factoren als ontwerp, kleur, prijs en grootte spelen een belangrijke rol. Daarnaast is het belangrijk welk type uurwerk, in het horloge, u kiest. In deze blog behandelen wij de voor-en nadelen van automatische horloges en quartz horloges. Uiteraard is een horloge met automatisch uurwerk meer nostalgisch en een ode aan horlogetechniek. In het verleden waren er niet eens quartz horloges, deze werden pas echt populair in de jaren 70 toen Japanse horlogemerken zoals Seiko en Citizen hun uurwerken met batterij presenteerden en de Zwitserse horlogemerken in een crisis raakten.

Als je het ons vraagt is een automatisch (of mechanisch) horloge de meest pure vorm van horlogetechniek. Echter voldoet een horloge met batterij ook prima voor dagelijks gebruik en is een quartz uurwerk vaak betrouwbaarder op gebied van tijdsmeting. Voordelen van automatische horloges zijn het historische en technische aspect. Daarnaast is het kijken naar een horloge met automatisch uurwerk (achterkant heeft vaak een glazen doorkijk) een prachtig schouwspel. De meest prestigieuze horlogemerken, veelal afkomstig uit Zwitserland, bouwen in hun (duurdere) horloges veelal automatische uurwerken. De techniek is vrij complex waardoor het eigenlijk zeer bijzonder is dat deze techniek de juiste tijd weet aan te geven door middel van een samenspel van radartjes en een veer die gespannen wordt (en ontspant waardoor de wijzers gaan "lopen"). Een belangrijk voordeel van een automatisch horloge is dat je nooit de batterij hoeft te vervangen. Beweging zorgt er namelijk direct voor dat het horloge gaat functioneren (opwinding via de kroon is bij veel automatische horloges ook mogelijk). Een nadeel is tegelijkertijd dat wanneer het horloge niet voldoende beweging verkrijgt stil komt te staan. De oplossing om dit probleem te ondervangen is een watchwinder. Een watchwinder zorgt ervoor dat polsbeweging gesimuleerd wordt in een apparaat (de watchwinder), zodat het horloge nooit komt stil te staan. Een ander nadeel is dat vrijwel alle automatische horloges niet 100% precies lopen en met andere woorden een afwijking in meer of mindere mate hebben. Dit is echter ook de charme van een automatisch horloge. De kwetsbaarheid van een automatisch horloge moeten we ook noemen als nadeel. De techniek is vrij complex en wanneer het samenspel der techniek wordt verstoord kan het horloge schade oplopen; stoppen met functioneren of een afwijking qua tijdmeting krijgen. 

Voordelen van quartz horloges zijn legio. De batterij doet het werk en als deze leeg is plaats je een nieuwe batterij. De techniek is relatief simpel en eenvoudig te repareren. Daarnaast zijn quartz horloges vaak beter bestand tegen invloeden van buitenaf; schokken, water en stof. Bent u erg actief dan is een quartz horloge vaak de betere keuze. Ook op gebied van gebruik in water (duiken en zwemmen) biedt een quartz horloge vaak betere eigenschappen. Een belangrijk voordeel is dat quartz horloges vaak aanzienlijk goedkoper zijn dan automatische horloges. Nadelen van quartz horloges zijn er nauwelijks. Het is misschien wat minder stijlvol en origineel, maar dat is een kwestie van smaak. Wij zouden iedereen aanraden juist die techniek, automatisch of quartz, te kiezen die het beste bij hem/haar past. Kijk daarbij naar het gebruik en uw persoonlijke smaak. Kies daarbij ook voor kwaliteit, want zeker bij horloges geldt veelal het adagium; goedkoop is duurkoop. 

Mocht u vragen of opmerkingen hebben over bovenstaande blog? Wij staan u graag te woord en helpen u. 

De beste horlogebox voor uw horloges

Geplaatst op 27 juli 2018 om 18:14 uur

Als horlogeliefhebber wilt u uw horloges zorgvuldig en veilig opbergen. Daarnaast wilt u het gemakkelijk houden zodat wanneer u een ander horloge wilt dragen niet allerlei horlogesdoosjes hoeft te openen om het betreffende horloge te vinden. De horloges netjes in één horlogebox is de oplossing. Maar aan welke eigenschappen voldoet een goede horlogebox? 

Benson Horlogebox

Allereerst is het belangrijk dat u voldoende capaciteit kiest. Niet alleen voor de horloges die u nu heeft, ook voor de geplande aankopen binnen een redelijke termijn. Anders is uw horlogebox al snel te klein en passen de overige horloges er niet meer in. Daarnaast is het type horlogebox op gebied van materiaal en afwerking belangrijk. Immers, kies een solide horlogebox met zachte binnenkant zodat uw horloges niet beschadigd kunnen raken. Als laatste tip kunt u overwegen een horlogebox aan te kopen die afsluitbaar is. Niet persé met een slot, maar wel protectie biedt tegen stof, condens en kinderhandjes. 

In onze webshop vindt u horlogeboxen die aan al deze criteria voldoen vanaf 89,00 euro. Bekijk hier onze collectie horlogeboxen van Benson horlogeboxen