Wat is een watchwinder?
De watchwinder als horlogeaccessoire voor automatische horloges wordt steeds populairder. Deze accessoire is geschikt voor het opwinden van een of meer automatische horloges die je op dat moment niet draagt om je pols. Een watchwinder is handig, functioneel en het ziet er ook leuk uit.
In dit blog artikel gaan we dat dieper in op deze horlogeaccessoire. Wat is eigenlijk een watchwinder? Hoe werkt een watchwinder? Waarom heb je een watchwinder nodig? Moet je persé een watchwinder gebruiken als je een automatisch horloge hebt?
Watchwinder, de oplossing voor automatische horloges
Mechanische horloges gebruiken een veer voor de aandrijving van het uurwerk. Dit type horloges moet om de 32-40 uur met de hand worden opgewonden om een ??continue werking te verzekeren. Een meer geavanceerde versie van het mechanische polshorloge is het automatische oftewel zelfopwindende horloge dat gebruikmaakt van een ingebouwd roterend mechanisme om de veer te spannen. De draaiende beweging ontstaat door willekeurige polsbeweging van de drager van het horloge terwijl hij of zij zich bezighoudt met normale dagelijkse activiteiten terwijl hij of zij het horloge draagt. Bijvoorbeeld tijdens het sporten, wandelen, werken of koken.
Zolang het horloge wordt gedragen, blijft de veer gespannen en loopt het horloge continu. De veer slaat voldoende energie op om het horloge van energie te voorzien en kan daardoor de actuele tijd weergeven. Als de veer echter niet gespannen is stopt het horloge. Met andere woorden, als je onvoldoende beweegt of het horloge niet draagt stop het horloge met lopen. Het komt simpelweg stil te staan. Om dit te voorkomen kan je bijvoorbeeld kiezen voor een Orbita watchwinder.
Veel automatische horloges geven niet alleen de actuele tijd weer maar ook extra functies zoals dag, datum, maanfase, wereldtijdzones en zelfs schrikkeljaren. Deze functies zijn lastig in te stellen wanneer het horloge stilstaat. Daarnaast kost het ook veel tijd en moet je voorzichtig te werk gaan. Uiteraard verbruikt elke extra functie ook extra energie en moet je het horloge vaker opwinden dan een horloge zonder veel functies. Horlogemerken met goede uurwerken hebben vaak een langere “gangreserve” of “ powerreserve”. Dit is fijn want dan hoef je het horloge minder vaak op te winden.
Eigenaren van automatische horloges hebben vaak meer dan één horloge, het zijn liefhebbers en veelal geïnteresseerd in de techniek. Ze hebben vaak verschillende horloges voor diverse toepassingen. Ze hebben bijvoorbeeld horloges voor sporten, zwemmen of duiken maar ook voor sociale activiteiten. Je kan denken aan het horloge dat je draagt naar je werk, naar een verjaardag, een bruiloft of gewoon een gezellig avondje in de kroeg met je vrienden. Voor elke gelegenheid is een ander horloge geschikt om te dragen. Uiteraard is het ook gewoon leuk om van horloge te kunnen wisselen afhankelijk van jouw agenda en voorkeur. Een horlogeliefhebber heeft vaak meerdere favoriete horloges en er slechts één dragen en de andere in een kast laten liggen is zonde.
Als je meerdere automatische horloges hebt kan het dus een uitdaging zijn om al jouw horloges continu opgewonden te houden zodat je ze direct kan dragen zonder de tijd, datum en eventuele andere functies steeds opnieuw te moeten instellen en vervolgens het horloge handmatig op te winden. Veel eigenaren van automatische horloges gebruiken daarom één of meerdere watchwinders als handige en fraaie accessoire voor het opwinden van hun horloges. Een populair merk voor het opwinden van meerdere automatische horloges is Paul Design.
Wat is een watchwinder?
Een watchwinder is een apparaat dat is gemaakt om één of meerdere ??automatische horloges vrijwel volledig opgewonden te houden, waardoor het horloge niet stil komt te staan en je dus niet de tijd, datum en eventuele andere functies opnieuw hoeft in te stellen. Een watchwinder maakt gebruik van motoren die het automatische horloge zachtjes ronddraaien waardoor het energie verkrijgt en blijft lopen.
Omdat het uurwerk per merk en horlogemodel kan verschillen en een verschillende behoefte van energievoorziening heeft, kan een goede watchwinder verschillende draairichtingen en een verschillend aantal omwentelingen per dag draaien. Het ene automatische horloge wordt opgewonden bij draaiing rechtsom op 900 TPD (turns per day) terwijl een ander horloge opgewonden wordt bij draaiing linksom op 600 TPD. De meeste horlogeliefhebbers hebben meerdere automatische horloges en daarom biedt een goede watchwinder de mogelijkheid om in verschillende draairichtingen te draaien en met een verschillend aantal omwentelingen per dag.
Continue rotatie van een automatisch horloge verhoogt de slijtage van de onderdelen van het opwindmechanisme van het uurwerk. Als je een automatisch horloge draagt ben je ook niet continu in beweging. Het is dus belangrijk dat een watchwinder niet continu ronddraait maar in een bepaald programma de automatische horloges opwindt. Hierbij wordt draaiing, oftewel opwinding, afgewisseld met pauzes. Tijdens deze pauzes wordt de veer van het uurwerk ontspannen. Vrijwel alle moderne automatische horloges en watchwinders hebben tevens een overwind protectie waardoor de veer binnenin het uurwerk niet (te lang) gespannen wordt. Dit voorkomt slijtage en defecten. Een watchwinder simuleert als het ware het dragen van het automatische horloges door de gebruiker.
Watchwinders zijn er van verschillende merken maar ook in verschillende soorten en maten. Er zijn watchwinders voor één horloge, maar ook watchwinders voor 2, 3, 4 of 8 horloges. Er zijn zelfs grotere watchwinders die wel 24 horloges kunnen opwinden. De watchwinder die het beste bij jou past hangt af van hoeveel horloges je wilt opwinden, welke functies je belangrijk vindt, welk merk/model jou aanspreekt en wat je budget is. De meeste watchwinder merken bieden een ruime collectie. Een goed voorbeeld is het Nederlandse merk Benson watchwinders waar je keuze hebt uit meer dan 60 verschillende modellen.
Hoe werkt een watchwinder?
Zoals hierboven omschreven simuleert een watchwinder de polsbeweging wanneer je een automatische horloge zou dragen. Een watchwinder draait het horloge rustig rond waarbij de veer in het uurwerk van het horloge gespannen wordt. Als de veer zich ontspant gaat het horloge lopen. We zullen in stappen weergeven hoe een watchwinder werkt en hoe je jouw automatische horloges erin kan opwinden.
Sluit de watchwinder aan op netstroom via de adapter, als deze niet op batterijen functioneert zoals bijvoorbeeld de moderne Swiss Kubik watchwinders. Vervolgens neem je de horlogehouder of het kussentje uit de watchwinder en plaats je jouw automatische horloge erop. Het horloge zit nu vast op de horlogehouder of het kussentje waarna je deze in de watchwinder plaatst. Bij de meeste watchwinders klik je de horlogehouder erin zodat deze er tijdens het draaien niet uit kan vallen. Je hebt nu één of meerdere horloges in de watchwinder geplaatst. Nu moet je nagaan welke draairichting en aantal omwentelingen per dag jouw automatische horloges nodig hebben. Op internet zijn er databases beschikbaar waarin per horlogemerk en model wordt aangegeven hoe je het horloge het beste opwindt. De stelregel is dat de meeste automatische horloges rechtsom op 900 TPD worden opgewonden. Echter zijn er uitzonderingen en kan je het beste vooraf uitzoeken wat jouw horloges qua draairichting en aantal omwentelingen nodig hebben. Want als de watchwinder met daarin het horloge de verkeerde kant opdraait of te weinig omwentelingen per dag maakt verkrijgt het automatische horloge geen energie. Het horloge komt dan alsnog stil te staan. Het is dus belangrijk de watchwinder goed in te stellen qua draairichting en aantal omwentelingen per dag. Bij de meeste goede watchwinders kan je elke rotor, dus per individueel horloge, individueel instellen. Je kan het ene horloge dus rechtsom op 1200 TPD laten draaien en het andere horloge linksom op 1500 TPD. Hierdoor ben je flexibel en kan je letterlijk elk automatisch horloge opwinden, ongeacht merk of model.
Als je de watchwinder goed hebt ingesteld voor jouw automatische horloges kan je de watchwinder activeren en het programma beginnen. De horloge gaan nu ronddraaien en zullen na enkele minuten, afhankelijk van het gekozen opwindprogramma, pauzeren. Nu ontspant de veer binnenin het uurwerk van het horloge, ter veiligheid voor het uurwerk. Na de pauze zal het programma zich hervatten en gaat de watchwinder de horloges weer ronddraaien. Dit proces hervat zich keer op keer.
Als de watchwinder met de automatische horloges ronddraait is het belangrijk de horloges er niet uit te halen. Het beste kan je de specifieke rotor van het horloge dat je eruit wilt halen stoppen via de bediening alvorens je het horloge eruit haalt. Of je kan even wachten totdat de watchwinder zijn opwindcyclus pauzeert. Op deze beide manieren kan je het horloge er veilig uit halen. Wanneer je tijdens het ronddraaien het horloge eruit neemt kan dit stress en mogelijke schade opleveren voor de motoren binnenin de watchwinder. Hierdoor kan de watchwinder meer geluid en zelfs lawaai gaan maken, schokkerig gaan ronddraaien of zelfs kapot gaan. Als horlogeliefhebber wil je dit absoluut voorkomen dus pauzeer de specifieke rotor met het horloge dat je eruit wilt halen altijd voordat je het er daadwerkelijk uitneemt.
Is een watchwinder veilig voor automatische horloges?
De meest populaire accessoire voor automatische horloges is een watchwinder. Deze accessoire is niet alleen handig maar vooral functioneel en geeft een prachtig beeld van ronddraaiende horloges. Daarnaast onderhoud een watchwinder automatische horloges door ze van beweging te voorzien waardoor de olie in het uurwerk goed verspreid wordt. Het te lang stil liggen van automatische horloges is niet goed voor het uurwerk. Je kan automatische horloges beter in beweging houden.
Een goede watchwinder is absoluut veilig voor het opwinden van automatische horloges. Zowel de watchwinder als het (moderne) automatische horloge heeft een overwind protectie. Hierdoor kan de veer van het automatische uurwerk nooit teveel of te lang gespannen worden. Een watchwinder draait in een bepaald programma van draaiing en pauzes. Hierdoor ontspant de veer binnenin het uurwerk en wordt stress of slijtage voorkomen. De watchwinder simuleert als het ware de polsbeweging wanneer je het horloge draagt. Als je een horloge draagt zijn er momenten dat er veel polsbeweging is en momenten dat je vrijwel niet beweegt. Bijvoorbeeld als je leest, tv kijkt of slaapt. Het ingestelde programma van de watchwinder wisselt het ronddraaien van de horloges af met pauzes waarin het horloge niet beweegt en de veer zich ontspant. Hierdoor is het gebruik van een watchwinder volledig veilig voor automatische horloges. Het gebruik van een watchwinder is juist aan te raden wanneer je één of meerdere automatische horloges hebt. Met een watchwinder onderhoud je de automatische horloges en als belangrijkste voordeel zijn ze direct gereed om te dragen. Je verspilt geen tijd en moeite om een stilstaand horloge opnieuw in te stellen en op te winden. Je neemt simpelweg het horloge dat je wilt dragen uit de watchwinder en doet het om je pols.
Watchwinder op batterijen of netstroom?
De meeste watchwinders werken via netstroom waarbij je de meegeleverde adapter in het stopcontact steekt. Hierdoor heb je een continue energievoorziening zodat de watchwinder de automatische horloges van energie kan voorzien. Er zijn ook watchwinders die werken op een set batterijen. Dit type watchwinders kan je overal neerzetten, ook waar je geen stopcontact hebt. Je kan een watchwinder met batterijen ook gemakkelijk in een kluis zetten. De meeste kluizen hebben geen stroomvoorziening (of dit moet speciaal gemaakt worden) waardoor je met een watchwinder die werkt op batterijen jouw horloges in een kluis veilig kunt opwinden. De Swiss Kubik watchwinders uit Zwitserland werken op één set AA batterijen die tot wel 3 jaar meegaan. Dit merk is dus een uitstekende optie wanneer je een watchwinder wilt die op batterijen werkt. Vaak werken watchwinders met batterijen ook nog op netstroom, waardoor je beide opties hebt.
Beide systemen hebben hun eigen voor- en nadelen. Een watchwinder op netstroom is betrouwbaar en het meest goedkoop in gebruik. Bij een watchwinder op batterijen ben je flexibel om de watchwinder neer te zetten waar je wilt en niet afhankelijk van een stopcontact in de buurt. Maar de meeste watchwinders, enkele merken uitgezonderd, werken niet heel lang op een set batterijen waardoor je dus altijd in de gaten moet houden of de batterijen nog voldoende vol zijn. Anders stopt de watchwinder en dus ook de automatische horloges. Een ander nadeel van een watchwinder die werkt op batterijen is dat batterijen niet goedkoop zijn. Als je vaak batterijen moet vervangen ben je duurder uit dan bij een watchwinder die op netstroom werkt.
Wij vinden dat een watchwinder op netstroom de beste optie is. Maar een watchwinder op batterijen kan zeker handig zijn wanneer je geen netstroom in de buurt beschikbaar hebt of de watchwinder in een kluis wilt gebruiken. Er zijn echter ook watchwinder kluizen waarbij de kluis ingebouwde watchwinders heeft die op netstroom zijn aangesloten.
Waar zet je de watchwinder neer?
Als je eenmaal een watchwinder hebt moet je bedenken waar je deze neerzet. De meeste gebruikers zetten de watchwinder in de woonkamer of slaapkamer neer. Je kan de watchwinder uiteraard ook in je kantoor of inloopkast zetten. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur en je moet zelf bepalen wat voor jou de handigste plek is.
Als je de watchwinder in jouw slaapkamer zet moet je nagaan of je kan slapen wanneer de watchwinder de horloges ronddraait. Het betreft namelijk een apparaat met mechanische onderdelen dat geluid produceert. De mate van geluid is afhankelijk van het merk, de motoren, het design en het gebruik zelf. De meeste moderne watchwinders hebben een zeer laag geluidsniveau die je vanaf een 50-100 centimeter afstand nauwelijks hoort.
Het meest makkelijk is een watchwinder neer te zetten op de plek waar jij het prettig vindt om jouw horloge om je pols te doen. De één doet zijn horloge om wanneer hij zich aankleedt, een ander pas als hij/zij de deur uitloopt. Wij adviseren om een watchwinder niet teveel in het zicht te zetten waarbij de watchwinder van buitenaf zichtbaar is. Dit voorkomt ongenode gasten in de vorm van inbrekers. Horloges zijn luxe producten en een aantrekkelijke buit voor inbrekers.
Waar moet je op letten als je een watchwinder wilt kopen?
We hebben een paar tips wanneer je een goede watchwinder wilt aanschaffen voor het opwinden van jouw automatische horloges. Als eerste kan je het beste kiezen voor een watchwinder van een bekend merk. Je koopt dan gegarandeerd een watchwinder van goede kwaliteit en kan bij ze terecht voor service en advies. Kies daarnaast voor een watchwinder die je naar wens kan instellen qua draairichting en aantal omwentelingen per dag. Dan ben je flexibel zodat je alle horloges ongeacht merk en model kunt opwinden. Als laatste tip zouden we je willen meegeven om altijd bij een officieel dealer te kopen die ervaring heeft met watchwinders en een uitgebreide collectie aanbiedt. Je hebt dan meer zekerheid en je krijgt een degelijk advies. Een watchwinder is immers niet een goedkope horlogeaccessoire. Je wilt dat je jarenlang kan genieten van je aankoop.
Bekijk onze webshop eens voor de beschikbare watchwinder merken en modellen. Je ziet al snel verschillende merken die zich onderscheiden op gebied van techniek, functionaliteit, design en prijs. Een goede watchwinder hoeft niet duur te zijn. Een goed voorbeeld zijn de Benson Compact watchwinders die al verkrijgbaar zijn vanaf 169 euro. Wil je een luxe watchwinder dan kan je bijvoorbeeld kijken bij het Amerikaanse merk Orbita of het Zwitserse Bernard Favre. Beide zijn merken met een fantastische reputatie en maken gebruik van high end Zwitserse motoren die betrouwbaar en duurzaam zijn. Ben je op zoek naar een kluis met ingebouwde watchwinders dan slaag je zeker bij het Nederlandse merk Benson watchwinders.
Heb je vragen over een bepaalde watchwinder, de werking ervan of wil je advies over een watchwinder die geschikt is voor jouw horloges? Neem gerust contact met ons op. Met meer dan 15 jaar ervaring en als officieel dealer van meer dan 12 merken helpen wij je graag verder.