Uitgebreid zoeken

Uitgebreid zoeken

Horlogeboxen

Horloge accessoires

  Horlogebanden
  Horlogesluitingen
  Horloge gereedschap

  Mijn mandje

  Aantal: 0
  Totaal: € 0,00

  Wat is een watchwinder?

  Een watchwinder is een horloge accessoire dat één of meerdere automatische horloges van energie voorziet, waardoor de horloges blijven “lopen”. Een automatisch horloge verkrijgt energie door beweging. Wanneer er onvoldoende beweging is zal het horloge stoppen met functioneren, waarna het voor gebruik opnieuw ingesteld moet worden op gebied van tijd, datum en/of andere functies.

  Door simulatie van polsbeweging voorziet een watchwinder het automatische horloge van energie waardoor het zal blijven functioneren. Dit is erg handig wanneer men meerdere automatische horloges heeft en regelmatig afwisselt zodat instellingen zoals tijd, datum en/of maanfase behouden blijven.

  Het gebruik van een watchwinder verlengt tevens de levensduur van uw automatische horloge doordat de bewegende onderdelen in beweging blijven en de olie binnenin het uurwerk goed verdeeld wordt. Daarnaast is een watchwinder een accessoire om uw horloges beschermd tegen stof, condens of andere invloeden netjes op te bergen.

  Watchwinders - Technische informatie

  Soorten draairichting (programma’s)

  Een watchwinder draait in een bepaalde richting om het horloge energie te laten verkrijgen. De aanbevolen draairichting verschilt per horloge, dit hangt af van het type uurwerk. Algemeen wordt aangenomen dat 95% van alle automatische horloges rechtsom wordt opgewonden bij 900 omwentelingen per dag (TPD: turns per day). Doordat de meeste watchwinders verschillende draairichtingen en omwentelingen per dag hebben wordt de overige 5% ook gedekt.

  • Links: de watchwinder draait linksom (tegen de klok in - counterclockwise).
  • Rechts: de watchwinder draait rechtsom (met de klok mee - clockwise).
  • Wisselend: de watchwinder draait links en rechts (afwisselend – instelbaar door een programma te kiezen - alternate).
  • Rustperiode: elke watchwinder hanteert (afhankelijk van het programma) een rustperiode tussen het opwinden.
   Hierbij wordt het natuurlijke dragen van het horloge gesimleerd.

  Aantal omwentelingen per dag (TPD: turns per day)

  De meeste watchwinders bieden de mogelijkheid om een gewenst aantal omwentelingen per dag (TPD) te selecteren. De hoofdregel is dat 95% van alle automatische horloges energie verkrijgt bij minimaal 900 TPD.

  Wanneer het automatische horloge eenvoudig energie verkrijgt of nog voldoende energie heeft adviseren wij een laag TPD in te stellen. Wanneer het horloge slechts weinig energie heeft of zelfs stilstaat adviseren wij een hoger TPD in te stellen zodat het horloge voldoende energie verkrijgt.

  Het aantal TPD dat het meest wordt gebruikt ligt tussen de 650 en 1950.

  Soorten energie voorziening

  Een watchwinder kan op diverse wijzen voorzien worden van energie. De adapter is de meest voorkomende wijze. De laatste tijd zijn merken met een ingebouwde accu zeer populair omdat ze hierdoor flexibel zijn in gebruik. De meeste watchwinders bieden één of meer energie voorzieningen waardoor u zelf uw voorkeur kunt bepalen.

  • Adapter: u kunt de watchwinder aansluiten op netstroom (stopcontact) d.m.v. de bijgeleverde adapter. Aansluiting van de adapter op netstroom heeft als voordelen dat het betrouwbaar, goedkoop en gemakkelijk is. Dit is de meest gebruikte energie voorziening voor een watchwinder.
  • Batterij: door het plaatsen van een batterij in de watchwinder verkrijgt de watchwinder energie. Deze energie voorziening is handig wanneer u de watchwinder wilt gebruiken in een kluis of wilt meenemen op reis.
  • Ingebouwde accu: de ingebouwde accu heeft als voordeel dat de watchwinder langdurig kan functioneren waarbij er geen batterijen gewisseld hoeven te worden. Als de accu leeg is kunt u de watchwinder aansluiten op netstroom waardoor de accu weer oplaadt. De watchwinders van de merken Swiss Kubik, Paul Design en Bernard Favre zijn goede voorbeelden van moderne watchwinders met ingebouwde accu.

  Materiaalsoorten

  • Hout: het hout bevat meerdere laklagen en is voorzien van een coating waardoor het hout langdurig mooi blijft. Het hout geeft de watchwinder een klassieke en luxe uitstraling. In de regel zijn houten watchwinders iets zwaarder en hebben daardoor een solide basis.
  • Kunststof: het kunststof heeft een moderne uitstraling. Het is zeer licht van gewicht en praktisch in gebruik. Daarnaast is het minder gevoelig voor krassen en andere beschadigingen.
  • Metaal:moderne watchwinders worden steeds vaker van metaal gemaakt. Dit heeft vooral optische voordelen. Een metalen watchwinder ziet er modern en fraai uit.
  • Leder: de basis van de watchwinder is hout, kunststof of metaal. De afwerking van de buitenkant is leder.

  Geluidsniveau

  Een watchwinder is vrijwel nooit geheel geluidloos. Een watchwinder is een mechanisch apparaat met diverse draaiende onderdelen (motor, aandrijving en horlogehouder). De beste watchwinders maken minimaal geluid dat alleen voor een getraind oor hoorbaar is, en prima op een slaapkamer gebruikt kunnen worden.

  De mate van geluid kan worden beperkt door de watchwinder op de juiste manier te gebruiken. Zet de watchwinder altijd uit of op pauze wanneer u horloges plaatst of eruit haalt. Wanneer de watchwinder een deur of deksel heeft, sluit deze dan bij gebruik. Dit minimaliseert het geluid en beschermt uw horloges tevens tegen stof, condens en/of andere invloeden van buitenaf.

  Bij langer en intensief gebruik van een watchwinder is het mogelijk dat de watchwinder meer geluid gaat maken. Dit hoeft niet direct te wijzen op een defect, het kan veelal worden opgelost door het opnieuw afstellen van de aandrijving of motoren.

  Tips voor gebruik van een watchwinder

  • Alle watchwinder merken uit onze collectie zijn geschikt voor het opwinden van elk automatisch horloge, ongeacht horlogemerk of type.
  • Leest u voor gebruik de handleiding en gebruik de originele adapter voor een optimale stroomvoorziening.
  • Zet de watchwinder altijd uit of op pauze wanneer u horloges plaatst of eruit haalt. Sluit u het deksel of de deur als bescherming tegen stof en andere invloeden van buitenaf.
  • Neemt u de watchwinder regelmatig af met een doekje in verband met stof.
  • Breng de watchwinder niet in contact met water of andere vloeistoffen.
  Volg BensonTrade op Twitter! Like BensonTrade op Facebook! Volg BensonTrade op Google+